Follow Us

WINEMAKERS OF NORTH GREECE

Δελτία ΤύπουΔελτίο Τρύγου 2021 – Βόρεια Ελλάδα

Δελτίο Τρύγου 2021 – Βόρεια Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2021 - ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το 2021 χαρακτηρίζεται αναμφίβολα ως μια απαιτητική χρονιά, με σημαντικές προκλήσεις, αβεβαιότητα και δυσκολίες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα λόγω της υγειονομικής κρίσης που επηρεάζει όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι αμπελουργοί και οινοποιοί της Βόρειας Ελλάδας, κλήθηκαν να διαχειριστούν την αμπελουργική περίοδο προσαρμοζόμενοι σε νέες συνθήκες, με σύμμαχο την εις βάθος γνώση της αμπελοκαλλιέργειας και γνώμονα πάντα την προσήλωση στην άριστη ποιότητα της παραγωγής.
Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο του χειμώνα για τις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηρίστηκαν από σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με κανονικές βροχοπτώσεις, χωρίς ακραίες τιμές απόλυτης θερμοκρασίας και λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι πρώτοι μήνες της Άνοιξης χαρακτηρίστηκαν από ελάχιστες βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλες τις περιοχές, έχοντας ως αποτέλεσμα τον μη εφοδιασμό των υδατικών αποθεμάτων του εδάφους. Επιπλέον, ενισχύθηκε σημαντικά η βλαστική αύξηση, με τους αμπελουργούς να καλούνται να εφαρμόσουν τεχνικές διαχείρισης του φυλλώματος για την αποφυγή ασθενειών. Σε περιοχές όπου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και την περίοδο του Μαΐου, υπήρξε καθυστέρηση της άνθισης ή και μια μικρή μείωση του ποσοστού καρπόδεσης. Οι συνηθισμένες πλέον βροχοπτώσεις του Ιουνίου και η λειψυδρία του Ιουλίου δεν έπληξαν την υγεία των σταφυλιών, ενώ η ιδανική ισορροπία φυλλικής επιφάνειας και ύψους παραγωγής επιτεύχθηκε με διενέργεια πράσινου τρύγου όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.
Η περίοδος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, ήταν ιδανική. Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, απουσία βροχών και άριστη θερμοκρασιακή διαφορά ημέρας-νύκτας είχαν ως αποτέλεσμα την πολύ καλή αρωματική και φαινολική ωρίμαση των σταφυλιών (ισορροπημένη ένταση ταννινών). Επιπρόσθετα, ο τρύγος πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα σε άριστες καιρικές συνθήκες.
Μολονότι στην αρχή της βλαστικής περιόδου προβλεπόταν σημαντική καθυστέρηση της ωρίμανσης, τελικά ο Αύγουστος συνέβαλε και ο τρύγος για τις περισσότερες ποικιλίες έγινε λίγες μόνο ημέρες πιο αργά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι πρώιμες λευκές ποικιλίες ωρίμασαν το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου ενώ οι ερυθρές από το τέλος του ίδιου μήνα. Ο τρύγος συνεχίστηκε τον μήνα Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε για τις όψιμες ερυθρές ποικιλίες, το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Οι πρώτες ενδείξεις των οίνων που προκύπτουν από την φετινή εσοδεία δείχνουν υψηλής ποιότητας λευκούς με πλούσια ποικιλιακά αρώματα, βελούδινη γεύση και πολύ καλές οξύτητες, ενώ οι ερυθροί με εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και πολύ καλή δομή.

ΡΑΨΑΝΗ

Ο τρύγος στην αμπελοοινική ζώνη της Ραψάνης ξεκίνησε στις 22 Σεπτεμβρίου από τα αμπελοτόπια της Α υποζώνης (έως 250 μέτρα υψόμετρο), ενώ μέσα στις 5 επόμενες ημέρες συνεχίστηκε στα αμπελοτόπια της Β υποζώνης (250-500 μέτρα υψόμετρο). Από την 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε ο τρυγητός στα αμπελοτόπια του υψηλότερου υψόμετρου της Γ υποζώνης (500+ μέτρα υψόμετρο), ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 07 Οκτωβρίου. Τα σταφύλια ήταν υγιή -μια από τις «καθαρότερες» χρονιές των τελευταίων ετών- με εξαιρετική ωριμότητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και πολύ καλή φαινολική ωριμότητα. Η φετινή χρονιά αποτέλεσε μια από τις καλύτερες που έχουν καταγραφεί για τον αμπελώνα της Ραψάνης. Τα κρασιά ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Ραψάνη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρωματικά και να διακρίνονται για τα φυσιολογικά επίπεδα αλκοολικού βαθμού και την καλή φαινολική ωριμότητα τους.

ΠΥΔΝΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ήπιος χειμώνας με χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων στις αρχές του χειμώνα 20-21 και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι μήνες του Ιανουάριου και Φεβρουαρίου είχαν τυπικές για την εποχή θερμοκρασίες που συνέχισαν έως τα μέσα Μαρτίου καθυστερώντας την έκπτυξη των οφθαλμών μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.
Οι καλές συνθήκες του Μαΐου επέτρεψαν μια σταθερή ανάπτυξη της φυλλικής επιφάνειας χωρίς πίεση ασθενειών. Το καλοκαίρι είχε επίσης ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες με εξαίρεση δύο κύματα καύσωνα στα μέσα Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου που συμπτύξαν τον κύκλο ωρίμασης των σταφυλιών παρά την αρχική όψιμη έναρξη του.
Το χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τα δύο κύματα καύσωνα συνέβαλαν στην έντονη υδατική καταπόνηση των πρέμνων σε όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και Αυγούστου καθιστώντας την ανάγκη άρδευσης αναγκαία . Οι θερμοκρασίες μετά τις 15 Αυγούστου παρουσίασαν σημαντική πτώση και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα όλο το Σεπτέμβριο. Ο τρύγος των λευκών ποικιλιών ξεκίνησε στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου ενώ τα ερυθρά στις αρχές μέχρι και τα τέλη Σεπτέμβρη.
Η πίεση των ασθενειών ήταν μικρή σε όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς προβλήματα ακόμα και κατά το τελευταίο στάδιο και πλέον ευαίσθητο στάδιο της ωρίμασης .
Εξαιρετικό αρωματικό δυναμικό σε όλους τους οίνους , ερυθρούς και λευκούς. Υψηλές οξύτητες ακόμα και για τις ποικιλίες που υστερούν με χαρακτηριστικά υψηλά επίπεδα μηλικού οξέος. Η συμπύκνωση ήταν καλή , σημαντικά χαμηλότερη από την περυσινή χρονιά και το ύψος της παραγωγής σταθερό με τα κόκκινα στα 550 – 700 κιλά το στρέμμα και τα λευκά να ξεπερνούν τα 1000 στα αρδευόμενα αμπελοτόπια και χαμηλότερα στα μη αρδευόμενα. Συνοψίζοντας , μετά την αποζύμωση όλων των οίνων φαίνεται πως ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά με ιδιαίτερο αρωματικό αποτύπωμα στους παραγόμενους οίνους. Μια εξαιρετική και χαρακτηριστική σοδειά.

ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η χρονιά ξεκίνησε με κανονικές θερμοκρασίες και κατακρημνίσεις (σύντομες χιονοπτώσεις και αρκετές βροχοπτώσεις), ικανές για τον επαρκή εφοδιασμό του εδάφους σε νερό με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να εξελιχθεί κανονικά, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν γενικά πολύ καλοί μήνες χωρίς κλιματικές εξάρσεις και με απουσία ζημιών. Η φυτοϋγεία των αμπελώνων ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα και οι επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά να είναι ελάχιστες. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή επίπεδα, με παρατεταμένο καύσωνα που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση εγκαυμάτων και την περιορισμένη ανάπτυξη που μεταφράζεται σε μια μείωση της παραγωγής 15% – 20%. Όλο αυτό όμως επίδρασε θετικά στην πρωίμιση και στην ποιότητα του προϊόντος. Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ομαλά, όπως και ο τρύγος ο οποίος ξεκίνησε δέκα μέρες νωρίτερα, αρχίζοντας όπως πάντα από τις πρώιμες νοτιοδυτικές πλαγιές και διεξήχθη κάτω από ομαλές συνθήκες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και έλαβε τέλος. Γενικά οι αποδόσεις φαίνεται να είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αν και με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται οι παλιοί αμπελώνες να συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στον καύσωνα και στην ανομβρία απ’ ότι οι νεότεροι. Η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική. Η Ντεμπίνα είχε καλή ωρίμαση με μέσο ζαχαρικό τίτλο 12,5 Βe ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ωρίμαση. Όλα τα παραπάνω δίνουν αισιοδοξία για την καινούργια οινική χρονιά και γενικότερα για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

ΜΕΤΣΟΒΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και ξεπερνάει τα 1000 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζονται είναι μεγάλες, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Η περιοχή του Μετσόβου είναι η πιο ορεινή αμπελουργική περιοχή της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι πάνω από 900 μέτρα και φτάνει ως τα 1050 μέτρα. Επίσης οι κλίσεις που παρουσιάζουν είναι μεγάλες ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι αρκετές φορές ακραίες. Παρόλες τις δυσκολίες τα σταφύλια φτάνουν σε πολύ καλή ωρίμαση λόγω του μικρού φορτίου των αμπελώνων. Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Traminer και σε μικρότερη έκταση Pinot Noir, Syrah και κάποιες ντόπιες ποικιλίες. Το 2021 ο χειμώνας ξεκίνησε αρκετά βαρύς στο Μέτσοβο, με χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνηθισμένα όμως για την εποχή επίπεδα, και με αρκετές βροχές που είχαν λείψει πολύ το 2020. Οι χιονοπτώσεις ήταν και πάλι περιορισμένες αλλά σαφώς περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο Φεβρουάριος παρουσιάζοντας όμως περισσότερες βροχές σε σχέση με το 2020. Οι δύο πρώτοι μήνες την άνοιξης ακολούθησαν τα κλιματικά χαρακτηριστικά του χειμώνα με αρκετό κρύο για την περιοχή, καθυστερώντας έτσι την έναρξη του βλαστικού κύκλου. Από το Μάιο και μετά το σκηνικό άλλαξε δραματικά, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σταδιακά, κινούμενες σε ελαφρά πιο θερμά επίπεδα τον Μάιο, ενώ οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν από τους πιο θερμούς των τελευταίων ετών. Το παραπάνω χαρακτηριστικό σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις σταδιακά βοήθησε τα αμπέλια να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος φέρνοντας την ωρίμαση σε ελαφρά πιο πρώιμα επίπεδα σε σχέση με το κανονικό. Ο τρύγος στην περιοχή ξεκίνησε στις 14/09 με το Traminer, σχεδόν 10 ημέρες νωρίτερα από το 2020 και συνεχίστηκε με το Pinot Noir στις 20/09. Ο τρύγος των Cabernet Merlot ξεκίνησε στις 04/10, επίσης πιο πρώιμα σε σχέση με το κανονικό. Συνολικά ο τρύγος το σταφυλιών έλαβε χώρα περίπου 8-12 ημέρες πιο πρώιμα για όλες τις ποικιλίες και χαρακτηρίστηκε από υψηλές για την περιοχή σακχαροπεριεκτικότητες και οξύτητες. Όλα τα σταφύλια ήταν σε άριστή υγιεινή κατάσταση. Η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου στα 450 kg/στρέμμα αναλόγως της ποικιλίας, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν και είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσουμε το ποιοτικό δυναμικό της χρονιάς καθώς τόσο οι λευκοί όσο και οι ερυθροί οίνοι βρίσκονται ακόμη σε ζύμωση, οι πρώτες ενδείξεις μας δείχνουν ότι θα έχουμε μια εξαιρετική εσοδεία για τα ερυθρά κρασιά, με πλούσιο φαινολικό δυναμικό και καλές οξύτητες ενώ και τα λευκά κρασιά δείχνουν πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και εκφραστικότητα στο στόμα.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Η Αμπελουργική ζώνη της Καστοριάς είναι από τις πιο ορεινές της Ελλάδας. Το υψόμετρο των αμπελώνων είναι μεγαλύτερο των 650 μέτρων και αγγίζει τα 800 μέτρα. Το ανάγλυφο παρουσιάζει ήπιες κλίσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι τυπικές ενός ημι-ηπειρωτικού κλίματος, με την παρουσία της λίμνης να λειτουργεί εξισορροπητικά στο κλίμα Τα σταφύλια παρουσιάζουν πολύ καλή ωρίμαση λόγω των καλλιεργητικών φροντίδων και του μικρού φορτίου . Καλλιεργούνται οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling, Ασύρτικο, Merlot, Cabernet Sauvignon και φυσικά Ξινόμαυρο. Ο τρύγος του 2021 διεξήχθη σχετικά στις προβλεπόμενες για την περιοχή ημερομηνίες. Η χρονιά σημαδεύεται από μια πολύ καλή φαινολική και τεχνολογική ωρίμαση. Τον χειμώνα παρατηρήθηκαν χιονοπτώσεις συνοδευόμενες από θερμοκρασίες που διατηρήθηκαν στα συνηθισμένα για την περιοχή χαμηλά επίπεδα μέχρι και τον Μάρτιο. Τον παρατεταμένο αυτό Χειμώνα διαδέχθηκε μια ζεστή και ξερική Άνοιξη με λίγες βροχές κατά την οποία όμως σημειώθηκε ο σφοδρός παγετός του Απριλίου, που ωστόσο δεν επηρέασε τους αμπελώνες. Ο Ιούνιος κύλησε ομαλά με παρουσία βροχοπτώσεων ενώ κατά τον Ιούλιο έως και τα μέσα Αυγούστου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή επίπεδα κι επανήλθαν στα φυσιολογικά στο τέλος του μήνα σταθεροποιώντας την πορεία της ωρίμασης. Παρότι αρχικά η χρονιά αναμενόταν να είναι όψιμη, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδήγησαν στην έναρξη του τρύγου μια εβδομάδα νωρίτερα σε σχέση με την μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων. Όλος ο Σεπτέμβρης κύλησε ομαλά με τη γνωστή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας να επηρεάζει θετικά το αρωματικό προφίλ των κρασιών. Η σωστή διαχείριση βρήκε τον αμπελώνα έτοιμο να αντιμετωπίσει τον βροχερό Οκτώβριο που ακολούθησε. Γενικά ο τρύγος χαρακτηρίστηκε από υψηλούς δυναμικούς αλκοολικούς τίτλους, πολύ καλές οξύτητες και εξαιρετικές φαινολικές ωριμάνσεις , ενώ η υγιεινή κατάσταση χαρακτηρίζεται άριστη. Η παραγωγή κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα. Παρά τις δυσκολίες λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στις αρχές του Οκτώβρη, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι οίνοι πλέον βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους αποζύμωσης για τα λευκά και τα ροζέ και την πλειοψηφία των ερυθρών. Τα πρώτα δείγματα δείχνουν εξαιρετικά.

ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

H κυρίαρχη ποικιλία στην ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο είναι το Ξινόμαυρο, η οποία εξαιτίας των εδαφοκλιματικών δεδομένων ωριμάζει στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Εδάφη αμμώδη, αμμο-αργιλώδη προσχωσιγενή και κάποια καθαρά αργιλώδη με πολύ λιγότερη άμμο σε χαμηλότερο υψόμετρο. Η ζώνη βρίσκεται στο οροπέδιο της Εορδαίας και στο βορειανατολικό σημείο της. Το υψόμετρο είναι από 510 -710 μέτρα. Την τελευταία δεκαετία έχει εγκλιματισθεί και η ποικιλία Μαλαγουζιά η οποία καλλιεργείται σε μεγάλη πλέον έκταση. Υπάρχει και ο όψιμος Ροδίτης που η ημερομηνία τρυγητού ρίχνει και την αυλαία του τρύγου στο Αμύνταιο. Και βέβαια ευδοκιμούν και οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Sauvignon blanc, Chardonnay, Syrah, Merlot, Pinot noir κ.α.
Ημι-ηπειρωτικό κλίμα με δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες και χωρίς ακραία φαινόμενα κατά την διάρκεια της μέρας. Ρυθμιστικός παράγοντας ήπιας κλιματικής συμπεριφοράς στην περιοχή αποτελεί η γειτνίαση της ζώνης με τις 2 μεγάλες υδάτινες μάζες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών. Στις14 Απριλίου για την φετινή παραγωγή καταγράφηκε η έκπτυξη της ποικιλίας Ξινόμαυρο στο Ξινό Νερό, Φανό και Πέτρες.
Ενώ είχε ζεστό χειμώνα, ο κρύος Μάρτης με δυο χιόνια και κάποιες χαμηλές θερμοκρασίες στην αρχή Απριλίου καθυστέρησαν το ξεκίνημα της βλαστικής περιόδου. H όψιμη έναρξη του βλαστικού κύκλου προστάτεψε το αμπέλι από τους παγετούς στο 1ο δεκαήμερο του Απριλίου και δεν επηρέασαν στην περιοχή μας τον αμπελώνα μας σε αντίθεση σχεδόν με όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της Ευρώπης που σημειώθηκαν σημαντικές ζημίες από την έλευση κύματος παγετού. Ο συνήθης βροχερός Μάιος εμφανίστηκε φέτος σχεδόν άνυδρος και η ελάχιστη βροχόπτωση (8mm) σε συνάρτηση με τις ψηλές θερμοκρασίες περίπου κατά 0,8oC από τον μέσο όρο, βοήθησαν να ανακτηθεί σε σημαντικό βαθμό η αρχική οψίμηση της χρονιάς. Αντίθετα οι ψηλές και έντονες βροχοπτώσεις (ευτυχώς χωρίς χαλαζοπτώσεις) του Ιουνίου σε συνδυασμό με τις ψηλές θερμοκρασίες έδωσαν μεγάλη ώθηση στην βλαστική ανάπτυξη του αμπελιού. Είναι μία περίοδος όπου ο συνδυασμός των παραπάνω φαινομένων αποτελεί υπόστρωμα εμφάνισης ασθενειών και για τον λόγο αυτό η προληπτική αποτροπή με στοχευμένες εφαρμογές αυτή την περίοδο στο αμπέλι είναι κρίσιμος παράγοντας φυτοϋγείας. Οι βροχές βέβαια επειδή συνέπεσαν με το στάδιο της ανθοφορίας ίσως επηρεάσουν την ομαλή καρπόδεση, γεγονός που θα εκτιμηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Με όλα αυτά εισερχόμαστε με τους καλύτερους οιωνούς στου τελευταίους και πιο κρίσιμους μήνες της βλαστικής πορείας του αμπελιού. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), η οποία υπογραμμίζει τις θερμοκρασίες ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τον Αύγουστο στις μεσογειακές χώρες, οι οποίες επλήγησαν σκληρά από τις πυρκαγιές.
Τα κλιματολογικά δεδομένα όπως καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της ζώνης καταδεικνύουν μία πολύ σημαντική υστέρηση σε βροχοπτώσεις για το σύνολο της βλαστικής περιόδου του αμπελιού. Ο συνδυασμός με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού δημιούργησε σημαντική κατάσταση στρες για το αμπέλι και ήταν κρίσιμος παράγοντας ποιότητας η διασφάλιση δυνατότητας άρδευσης σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές του βιολογικού του κύκλου. Η σοδειά 2021 ήταν μία ζεστή και ιδιαίτερη άνυδρη χρονιά για την ΠΟΠ Αμύνταιο. Η παραγωγή επηρεάστηκε σημαντικά από την δυνατότητα ή μη άρδευσης των αμπελοτεμαχίων. Το Ξινόμαυρο μία ποικιλία που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ξηρασία, σε περιπτώσεις που βοηθήθηκε με μικρές ποσότητες νερού έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο φυσιολογικής όσο και αρωματικής ωρίμασης. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει θετικά τόσο τις αμπελουργικές όσο και τις οινολογικές επιδόσεις της ποικιλίας στο Αμύνταιο και μάλιστα είναι μία χρονιά όπου υπάρχει αφενός μία μεγάλη ενιαιοποίηση ωριμότητας και αφετέρου μία σύγκλιση των στρεμματικών απόδοσης προς τον ετήσιο μέσο όρο της ζώνης για τις διάφορες υποζώνες της περιοχής. Ο τρυγητός αναφορικά με τις λευκές κοσμοπολίτικες ποικιλίες άρχισε στα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου. Οι πιο όψιμες λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης με αυτή την σειρά, ακολούθησαν μέσα στον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωσαν την ωρίμανσή τους μέχρι το τέλος του μήνα. Χαρακτηριστικό στοιχείο των γλευκογραφικών συστατικών ήταν οι υψηλές συγκεντρώσεις τρυγικού οξέως και αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις μηλικού οξέως. Η αυξημένη εκχύλιση (συγκέντρωση) Καλίου σε σχέση με την ελαφριά υπερωρίμαση, όπου αυτή ήταν επιθυμητή, έδωσε μούστους με πολύ ισορροπημένες οξύτητες.

ΒΕΛΒΕΝΤΟ

Ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος με όψιμες παγωνιές νωρίς την Άνοιξη που έκαναν τον βλαστικό κύκλο να ξεκινήσει με καθυστέρηση. Οι βροχές αρχές Μαΐου έδωσαν καλά υδατικά αποθέματα. Οι συνθήκες κατά το δέσιμο του καρπού ήταν ευνοϊκές και οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής έως και 30% κυρίως στα ερυθρά σε σχέση με πέρσι. Στη συνέχεια η διπλή χαλαζόπτωση μέσα στον Αύγουστο στην ευρύτερη περιοχή της ζώνης του Βελβεντού μας ανάγκασαν σε αραίωση των πρώιμων λευκών με αποτέλεσμα τα σταφύλια που έμεινα στα φυτά να τρυγηθούν με υψηλές συγκεντρώσεις σακχάρων και χαμηλές οξύτητες. Ο παρατεταμένος καύσωνας τέλη καλοκαιριού και η έλλειψη υγρασίας ωρίμασαν εξαιρετικά τα ερυθρά.
Είχαμε εξαιρετική υγιεινή στα σταφύλια με απουσία ασθενειών και προσβολών . Εχουμε για τη σοδειά του 2021 μεγάλες προσδοκίες , ιδιαίτερα για τα ερυθρά παλαίωσης.

ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η φετινή αμπελοοινική χρονιά ξεκίνησε ιδανικά κατά τον χειμώνα και την άνοιξη με κάποιες βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι επικράτησε μια περίοδος ξηρασίας με υψηλές θερμοκρασίες και κάποιες χαλαζοπτώσεις. Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι ο μειωμένος συνολικός όγκος της παραγωγής λόγω των αφυδατωμένων και αποξηραμένων σταφυλιών.
Εξίσου ενδιαφέρον λόγω της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας και της συνεχόμενης ζέστης λίγες εβδομάδες πριν τον τρύγο υπήρξε καθυστέρηση της ωρίμασης σε σάκχαρα ωστόσο παρατηρούμε αυξημένα φαινολικά συστατικά. Σε γενικότερο επίπεδο υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στους αμπελώνες καθώς έπαιξε μεγάλο ρόλο το σωστό πότισμα και η κλίση του εδάφους κατά την διάρκεια της χρονιάς. Μειωμένες οξύτητες, υψηλές ταννίνες και πολλές χρωστικές θα μας δώσουν κρασιά με έντονα σκούρα χρώματα ιδανικά για παλαίωση. Προβλέπεται οψιμότητα του φετινού τρύγου.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ

Ο χειμώνας στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας κύλησε φυσιολογικά με παγωνιές, λίγο σχετικά χιόνι και μέτριες βροχοπτώσεις.
Η άνοιξη ξεκίνησε με μια ζεστή εβδομάδα, γεγονός που ώθησε τα αμπέλια να ξυπνήσουν γρήγορα από τον χειμερινό λήθαργο, ακολούθησαν όμως δυο ημέρες παγετού, χωρίς ευτυχώς επιπτώσεις ζημίας στα φυτά. Παρατηρήθηκε μόνο μια ανομοιομορφία στην έκπτυξη και ανάπτυξη των οφθαλμών.
Η ανομοιομορφία συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, σαν συνέπεια τριών εβδομάδων με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία.
Στο πρώτο μισό του Ιουνίου μετά από δυο ισχυρές βροχοπτώσεις συσσωρεύτηκαν στο έδαφος αποθέματα υγρασίας, που βοήθησαν τα φυτά να ανταπεξέλθουν στο μεγάλο διάστημα ανομβρίας και υψηλής θερμοκρασίας που ακολούθησε.
Από τέλη Ιουνίου και για διάστημα δυο μηνών παρατηρήθηκαν παρατεταμένα διαστήματα καύσωνα με απουσία ιδιαίτερων βροχοπτώσεων. Το διάστημα αυτό καταγράφηκαν συνολικά μόλις 28 mm βροχόπτωσης.
Οι μη αρδευόμενοι αμπελώνες δέχτηκαν ισχυρό στρεσάρισμα, με συνέπειες τόσο στην σταφυλική παραγωγή, όσο και στα ίδια τα φυτά.
Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού οδήγησαν σε ισορροπημένες οξύτητες στις λευκές ποικιλίες και σε πλούσιο φαινολικό δυναμικό στις ερυθρές.
Η απουσία βροχοπτώσεων κατά τον Σεπτέμβριο σε συνδυασμό και με τις περισσότερο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, επέτρεψαν να κυλήσει ομαλά ο τρύγος των διαφόρων ποικιλιών. Οι ποσότητες ήταν μειωμένες 10-15% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα σταφύλια ήταν πολύ υγιή, συμπυκνωμένα, με μειωμένη περιεκτικότητα χυμού.
Ένα κύμα βροχοπτώσεων τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου δεν στάθηκε ικανό να επηρεάσει σημαντικά την συγκομιδή για τις όψιμες ποικιλίες που απαρτίζουν τον Π.Ο.Π. Γουμένισσα, Ξυνόμαυρο και Νεγκόσκα. Έτσι ολοκληρώθηκε σχετικά εύκολα ο τρύγος 2021.

ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε ως όψιμη και κατάληξε πρώιμη με μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμαση. Χαρακτηρίστηκε από έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς πολλές βροχές και χωρίς χιόνι, που οδήγησε στην έκπτυξη των οφθαλμών την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο επικράτησαν λίγες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της άνθισης κατά μια εβδομάδα. Από τον Μάιο όμως σημειώθηκε μια διαρκής αύξηση της θερμοκρασίας, που έφτασε ακραίες τιμές στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, γεγονός που επίσπευσε την έναρξη του τρύγου την 2η εβδομάδα του Αυγούστου.Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Ήταν απαραίτητη η σωστή διαχείριση του προσωπικού λόγω της ανομοιομορφίας στην ωρίμαση ακόμη και στο ίδιο αμπελοτεμάχιο. Ξεκίνησε µε τις λευκές γαλλικές ποικιλίες και συνεχίστηκε με τις ελληνικές και τις ερυθρές. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ξεφύλλισμα για την αποφυγή των εγκαυμάτων, ειδικά πριν την περίοδο του τρύγου, αλλά και στην διαχείριση της άρδευσης, λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ελληνικές ποικιλίες ανταπεξήλθαν καλύτερα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από ότι οι ξενικές. Ο τρύγος ξεκίνησε με το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες . Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η περιοχή της Χαλκιδικής κατέγραψε οψίμηση κατά 4-5 ημέρες σε σχέση με τον τρύγο του 2020 στις λευκές ποικιλίες, ενώ οι ερυθρές ποικιλίες ήταν περίπου στις φυσιολογικές για την περιοχή ημερομηνίες. Η οψίμηση των λευκών ποικιλιών οφείλεται στον παρατεταμένο καύσωνα που επικράτησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους ένταση. Βάσει των αποτελεσμάτων έως σήμερα, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με φυσιολογικά επίπεδα οξύτητας, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από μέτριο αλκοολικό βαθμό και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα.

ΑΡΝΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

H χρονιά του 2021, διακρίθηκε από τις έντονες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών. Oι κλιματολογικές συνθήκες του χειμώνα οδήγησαν σε μια όψιμη έκπτυξη των οφθαλμών στοιχείο που λειτούργησε ως ασπίδα από τους παγετούς και οι αμπελώνες δεν επηρεάστηκαν καθόλου. Ακολούθησε μια τυπική Άνοιξη, που έδωσε στοιχεία για μια πιο όψιμη χρονιά σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων χρόνων. Ακολούθησαν υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστου, η απουσία βροχοπτώσεων με θερμοκρασιακές μεταβολές μέρας- νύχτας λόγω του ορεινού της Αρναίας.
Η έναρξη του τρύγου ξεκίνησε με πρώτη ποικιλία στις 20 Αυγούστου το Sauvignon blanc, ακριβώς την ίδια μέρα με την χρονιά του 2020.
H άριστη υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών, ήταν αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης σε επίπεδο αμπελώνα. Οι προσεγμένες καλλιεργητικές τεχνικές, ο πράσινος τρύγος και οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις πρόσφεραν εξαιρετικά σταφύλια και για τις υπόλοιπες ποικιλίες που ακολούθησαν. Ο Σεπτέμβριος μήνας με τις παρατεταμένες ξηροθερμικές συνθήκες, ευνόησε την πλήρη τεχνολογική και φαινολική ωρίμαση, των ερυθρών ποικιλιών. Η παραγωγή παρουσιάζει μία μικρή μείωση σε σχέση με τα περσινά επίπεδα .
Τα λευκά κρασιά που έχουν αποζημιώσει, εμφανίζουν ιδιαίτερα αρωματικά χαρακτηριστικά με πολύ καλές οξύτητες. Η πολύ καλή φαινολική ωρίμαση των ερυθρών προοιωνίζουν μια ιδιαίτερη χρονιά!

ΜΕΤΟΧΙ ΧΡΩΜΙΤΣΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΣ

Η έναρξη του τρύγου στην αμπελουργική ζώνη Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου, στις ίδιες ημερομηνίες με το 2020. Κατά την άνοιξη καταγράφηκε υψηλό ποσοστό βροχοπτώσεων και ειδικά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Αυτό οδήγησε σε κακό δέσιμο και συνεπώς χαμηλή παραγωγή. Κατόπιν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικράτησαν έντονα ξηροθερμικές συνθήκες που πολλές φορές διέκοψαν την ωρίμαση. Τα αποζυμωμένα λευκά κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους ένταση. Βάσει των αποτελεσμάτων έως σήμερα, η χρονιά εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ιδιαίτερα αρωματικά και γεμάτα λευκά και ροζέ κρασιά με φυσιολογικά επίπεδα οξύτητας, ενώ τα ερυθρά κρασιά αναμένεται να διακρίνονται από μέτριο αλκοολικό βαθμό και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα.

ΠΑΓΓΑΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Η έναρξη της βλαστικής περιόδου των αμπελιών στους πρόποδες του Παγγαίου έγινε στα μέσα Απριλίου, 5-10 ημέρες πιο πίσω από το κανονικό. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της άνοιξης και μέχρι τον μήνα Ιούνιο, ο καιρός ήταν πολύ δροσερός, με αρκετές βροχές, που εξασφάλισαν τη σωστή ποσότητα νερού για την ανάπτυξη της αμπέλου, χωρίς την ανάπτυξη ασθενειών. Ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύαμε προς μία όψιμη χρονιά και ο ήπιος καιρός συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ακολούθησε ο Ιούλιος πολύ ζεστός, χωρίς βροχοπτώσεις και η ωρίμαση των σταφυλιών ξεκίνησε τελικά στο τέλος Ιουλίου.
Ο τρυγητός άρχισε στις 14/8 με την ποικιλία Sauvignon Blanc, συνεχίστηκε με τις ποικιλίες Βιδιανό και Semillon και ολοκληρώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου με την ποικιλία Ασύρτικο. Λόγω του έντονα ζεστού καιρού κατά τον μήνα Ιούλιο, δεν έγινε ξεφύλλισμα στους αμπελώνες και μ’ αυτόν τον τρόπο τα σταφύλια προστατεύτηκαν από την επίδραση του ήλιου. Έτσι οι λευκοί οίνοι του 2021 είναι αρωματικοί, με καλή οξύτητα και δομή.
Ο τρυγητός των ερυθρών ποικιλιών άρχισε με τη συγκομιδή της ποικιλίας Pinot Noir στις 13 Αυγούστου και συνεχίστηκε στις 25 Αυγούστου με τη συγκομιδή της ποικιλίας Merlot. Ακολούθησε η συγκομιδή των ποικιλιών Syrah, Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο, η οποία επίσης εξελίχθηκε ομαλά και ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου. Οι ερυθροί οίνοι που θα παραχθούν αναμένεται να είναι αρωματικοί, φρουτώδεις, με έντονο χρώμα και υψηλή παρουσία φαινολικών συστατικών, βελούδινη αίσθηση και εξαιρετική δομή, που θα τους χαρίσει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Γενικά, η εσοδεία του 2021 θα μας χαρίσει οίνους υψηλής ποιότητας, που θα χαρακτηρίζονται από πλούσια, αρωματική και βελούδινη γεύση, που οφείλεται στις συνθήκες ωρίμασης των σταφυλιών και στη χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η ποσότητα αναμένεται να είναι περίπου ίδια με αυτήν του 2020. Έτσι, το 2021 θα χαρακτηρισθεί οινικά, ως μία καλή χρονιά για την περιοχή του Παγγαίου, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (έντονη και μακρά περίοδος ζέστης). Αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής διαχείρισης της αμπέλου τη συγκεκριμένη περίοδο.

ΑΔΡΙΑΝΗ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ, ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ, ΚΑΤΑΦΥΤΟ ΔΡΑΜΑΣ

Ο χειμώνας 2020-2021 στην περιοχή της Δράμας ξεκίνησε με υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία. Τον Ιανουάριο όπου έγινε η αρχή του κλαδέματος σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, δίνοντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Ο Μάρτιος ήταν επίσης βροχερός με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό συνέβαλλε στη φυσιολογική ανάπτυξη των οφθαλμών στις αρχές του Απριλίου. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη φυτοπροστασία των αμπελώνων εξ’ αιτίας των σποραδικών βροχών που σημειώθηκαν τους επόμενους μήνες. Οι εργασίες ολοκληρώθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση και αυτό συνέβαλλε στη σωστή και έγκαιρη διαμόρφωση των κλημάτων. Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας ήταν ψυχρότερες από άλλες χρονιές (ιδίως στις πρώιμες ποικιλίες) αλλά η παραγωγή διασφαλίστηκε τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Οι βροχοπτώσεις, κατά την περίοδο του Μαΐου στο νομό της Δράμας, αφήσαν ανεπηρέαστες τις περιοχές που είναι εγκατεστημένοι οι αμπελώνες και έτσι το κρίσιμο στάδιο της άνθησης ολοκληρώθηκε ομαλά. Οι συνηθισμένες πλέον βροχοπτώσεις του Ιουνίου και η λειψυδρία του Ιουλίου δεν έπληξαν την υγεία των σταφυλιών, ενώ η ιδανική ισορροπία φυλλικής επιφάνειας και ύψους παραγωγής επιτεύχθηκε με διενέργεια πράσινου τρύγου όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές του Αυγούστου αλλά και ένα απρόσμενο χαλάζι οδήγησαν στην επίσπευση του τρύγου ο οποίος τελικά ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου και φυσικά ήταν εξ’ ολοκλήρου χειρωνακτικός!
Ο καιρός κατά το υπόλοιπο του Αυγούστου αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου ήταν αίθριος, γεγονός που συνεισέφερε στην εξέλιξη ενός ομαλού τρύγου -ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου. Το 2021, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, είναι μία ελαφρώς όψιμη χρονιά για τα δεδομένα της περιοχής της Δράμας. Ευνοήθηκε η αρωματική ένταση, η φρεσκάδα των αρωμάτων και η οξύτητα. Ο τρύγος στην Αδριανή ξεκίνησε με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ακολούθησε το Sauvignon Blanc από τον ορεινό (900μ.) αμπελώνα του Κατάφυτου, και στις αρχές Οκτωβρίου η Μαλαγουζιά από την ίδια περιοχή. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης. Η ποιότητα υποστηρίζεται από τη σταθερή απόφασή μας για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, 800 με 1000 κιλά/στρέμμα για τις λευκές ποικιλίες και 600 με 800 κιλά/στρέμμα για τις ερυθρές. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, οι λευκοί οίνοι που παρήχθησαν έχουν αρκετή αρωματική ένταση, υψηλές οξύτητες και καλή δομή. Οι ερυθροί οίνοι για την φετινή χρονιά χαρακτηρίζονται από αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, καλή ένταση χρώματος, καθώς και γευστική συμπύκνωση, ενώ οι ώριμες τανίνες διασφαλίζουν ένα πολύ ισορροπημένο αποτέλεσμα.

ΚΟΚΚΙΝΟΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΔΡΑΜΑΣ

Η χρονιά, μετά από έναν ήπιο χειμώνα, ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες (Φεβρουάριος-Αρχές Μαρίου) και με αρκετές βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες ως το τέλος της άνθισης δεν ήταν ευνοϊκές για την εποχή. Οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές και το ύψος βροχών (περίπου τέλος Μαΐου) ήταν υψηλό. Με την αρχή της καρπόδεσης (περίπου αρχές Ιουνίου) οι καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν με βροχοπτώσεις και η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, τελικά όμως από την ωρίμαση και έπειτα η χρονιά εξελίχθηκε σε εξαιρετική, χωρίς ακραία φαινόμενα, έντονα ξηροθερμική, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες μόνο λίγο πριν τον τρύγο στις αρχές Αυγούστου. Οι βροχοπτώσεις στην ανθοφορία και οι παρατεταμένοι καύσωνες λίγο πριν τον τρύγο, οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής περίπου κατά 10% σε όλες τις ποικιλίες Οι χαμηλές θερμοκρασίες (ειδικά τη νύχτα) λόγω του μικροκλίματος της περιοχής κατά την ωρίμαση των σταφυλιών σε συνδυασμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν, μας επιτρέπει να μιλάμε για μια πολύ καλή φαινολική χρονιά για τα ερυθρά αλλά και για τα λευκά. Οι κλιματολογικές συνθήκες που περιγράφονται παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό κανονικής έως μεγάλης ράγας σε όλες τις ποικιλίες. Οι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού (Ιούνιος –μέσα Ιούλιου) βοήθησαν τόσο στον αρωματικό χαρακτήρα όσο κ στον όγκο των αποζυμωμένων οίνων. Επίσης, ο άνυδρος, δροσερός Σεπτέμβριος βοηθά στη φαινολική ενίσχυση των ερυθρών ποικιλιών.

ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ, ΚΑΛΗ ΒΡΥΣΗ ΔΡΑΜΑΣ

Ο χειμώνας ήταν σχετικά ψυχρός με θερμοκρασίες υπό το μηδέν για αρκετές ημέρες. Η άνοιξη ξεκίνησε με ξηρό καιρό και λίγες βροχοπτώσεις ενώ ο Μάιος υπήρξε ασυνήθιστα άνυδρος προφυλάσσοντας την βλάστηση και τα άνθη από μυκητολογικές προσβολές. Αντιθέτως ο Ιούνιος υπήρξε υγρός με περίπου 100 mm βροχής. Ο κίνδυνος ευτυχώς υπήρξε διαχειρίσιμος, ακόμη και σε αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Ο Ιούλιος ήταν ξηρός με σχεδόν μηδενικά χιλιοστά βροχής και λίγα μόνο τοπικά φαινόμενα έντονης κακοκαιρίας. Οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές στα πεδινά αλλά πιο ήπιες στα ημιορεινά και ορεινά. Ο Αύγουστος ήταν επίσης θερμός αλλά με καιρική αστάθεια και χαλαζοπτώσεις οι οποίες ευτυχώς δεν έπληξαν τους αμπελώνες.
Ο Σεπτέμβριος υπήρξε ιδανικός για τις όψιμες ποικιλίες χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και ήπιο καιρό. Οι ημέρες ήταν ηλιόλουστες και οι νύχτες πολύ δροσερές ευνοώντας την φαινολική και αρωματική ωρίμαση των σταφυλιών. Σε γενικές γραμμές η ιδανική ωρίμαση των σταφυλιών έφτασε πιο αργά σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.
Οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερά χαμηλές χάρη στην εφαρμογή ειδικών καλλιεργητικών τεχνικών για την διαφύλαξη της ποιότητας. Για τα λευκά 700 – 950kg/στρέμμα και για τα ερυθρά 650 – 800 kg/στρέμμα. Το 2021 θα μας χαρίσει αρωματικούς λευκούς οίνους με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα και ισορροπημένους ερυθρούς οίνους με υψηλό δυναμικό παλαίωσης. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν τα Sauvignon blanc και Ασύρτικο για την υψηλή τους οξύτητα και το Cabernet sauvignon που εμφάνισε εξαιρετική φαινολική ωρίμαση.

ΙΣΜΑΡΟΣ

Ο τρυγητός στη Μαρώνεια έγινε σε φυσιολογικές ημερομηνίες για την περιοχή χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φυτοπροστασίας με αισθητά όμως μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των ξηροθερμικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα λευκά και ροζέ κρασιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρωματικά και τα ερυθρά να διακρίνονται για τον έντονο φρουτώδη χαρακτήρα τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2021
Post a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Follow us on instagram