• Ποικιλίες
Λιάτικο

Συνώνυμα: Λιάτης, Μαυρολιάτης

Ερυθρή ποικιλία καλλιεργούμενη στους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων, και σποραδικά στις νότιες Κυκλάδες και την Κεφαλονιά. Ωριμάζει πρώιμα (εξ`ου και η ονομασία της), μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Το Λιάτικο δίνει ερυθρά ξηρά κρασιά υψηλόβαθμα, αρωματικά, μέτριας οξύτητας, που όμως υστερούν σε χρώμα, καθώς και θαυμάσια γλυκά κρασιά.

Από την ποικιλία Λιάτικο παράγονται  κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος, τα ξηρά και γλυκά `Σητεία`, και τα γλυκά `Δαφνές`, καθώς και ορισμένοι Τοπικοί οίνοι, σε ανάμειξη με άλλες ποικιλίες (Ηρακλειώτικος, Κρητικός, Λασηθιώτικος).

[Κείμενα και φωτογραφίες από το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου 'Οινοποιήσιμες ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα' - Olive Press Publications, 2000]

Εγγραφή στο Newsletter